• Check! Al een nieuwe bloeddrukmeter? Bekijk de aanbiedingen van Omron bloeddrukmeters!

  • Check! Uw gezondheid onder controle

  • Check! Dé Omron specialist

Daarom kopen bij CheckFit

  • Gratis telefonisch advies
  • OMRON speciaalzaak
  • Nederlandse modellen!
  • minimaal twee jaar garantie

Pijnbestrijding zonder medicatie

In Nederland heerst een actief beleid ten aanzien van pijnbestrijding. Er zijn zeer veel mensen die dagelijks pijn ervaren. Hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, buikpijn en gewrichtspijn zijn de meest voorkomende pijnen. Standaard wordt door de arts volgens protocol medicatie voorgeschreven. Echter deze medicatie raak je snel aan gewend en geeft vaak bijwerkingen. Pijnbestrijding zonder medicatie is echter ook een optie. Dit kan bijvoorbeeld met een TENS apparaat.

Waarom pijnbestrijding zonder medicatie?

De medicatie die wordt voorgeschreven bij pijn is doorgaans overgedoseerd als gevolg van het gevolgde protocol voor pijnbestrijding. Mensen die chronische pijn hebben krijgen vaak grote hoeveelheden paracetamol voorgeschreven (tot 8 maal 500 mg per dag) en als dat niet afdoende is wordt er het sterk verslavende middel Oxycodon voorgeschreven. De gevolgen hiervan zijn vaak niet te overzien en geven veel risico op (ernstige) bijwerkingen. Het is verstandig om een alternatieve methode van pijnbestrijding zonder medicijnen te bespreken met uw arts.

Pijn bestrijden met een TENS apparaat voor wie geschikt?

In principe is TENS heel breed inzetbaar en voor vele vormen van pijnbestrijding geschikt. TENS kan gebruikt worden bij chronische pijnklachten maar kan ook bijdragen aan pijnvermindering bij pijnsyndromen. Pijnbestrijding met een TENS apparaat wordt ook in de medische praktijk toegepast. De speciale pijnpoli's van ziekenhuizen gebruiken het apparaatje bijvoorbeeld in hun begeleidingsprogramma's van de patienten. Het TENS apparaat wordt dan meegegeven naar huis. De beste resultaten worden geboekt bij mensen met rugpijn, nekpijn en pijngebieden als gevolg van zenuwpijn.

TENS pijnbestrijding zonder medicatie

Hoe werkt een TENS apparaat?

TENS is een afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is een vorm van elektrotherapie. Op specifieke plaatsen van het lichaam worden plakkers (pads) bevestigd en het apparaat stuurt laagfrequente impulsen naar de pads. Dit resulteert in de volgende effecten:

Spieren
Door de electrische stimulatie zal de spier samentrekken en ontspannen. Door het samentrekken zal het bloed met afvalstoffen, die de pijnprikkel veroorzaken, versneld worden afgevoerd. Bij het ontspannen wordt de spier weer gevuld met vers bloed. Het TENS apparaat kan dit proces veelvuldig achter elkaar herhalen waardoor doorbloeding op specifieke plaatsen wordt verbeterd. Pijn en problemen als gevolg van een stijve nek en schouders of vermoeide benen en kramp worden hierdoor verminderd.

Zenuwen
Door de elektrostimulatie worden zenuwen in het pijngebied gestimuleerd. Dit werkt positief op de pijngeleiding van de zenuwbanen naar het ruggenmerg en hebben gunstig effect op de beleving van pijn.

Algemeen
De elektrostimulatie zorgt ervoor dat het lichaam wordt geprikkeld om het hormoon endorfine aan te maken. Dit is een natuurlijke pijnstiller met een gelijk effect zoals het medicijn morfine geeft. Het spreekt voor zich dat dit voor uw gezondheid aan te bevelen is boven chemische medicatie.

TENS apparaat kopen

Thuis een TENS apparaat gebruiken? Dat kan heel goed. De kwaliteit die tegenwoordig te koop is biedt de mogelijkheid om zelf thuis aan de slag te gaan. Waar u goed op moet letten is de keuze voor een betrouwbaar merk. Omron is een merk dat door medici wordt gebruikt en levert een compleet apparaat met duidelijke handleiding. Zorg dat u goed kennis neemt van de handleiding en overleg bij twijfel met uw arts of fysiotherapeut.

Risicogroepen voor het gebruik van TENS

Bepaalde groepen moeten overleggen met de arts alvorens ze gebruik willen gaan maken van TENS. Dit zijn de volgende groepen:

  • Mensen met een pacemaker
  • Mensen die zwanger zijn
  • Mensen met een ernstige huidziekte

Conclusie
Medicatie is niet altijd de beste oplossing voor pijnbestrijding. Een goed alternatief is TENS. Effectief pijn bestrijden zonder medicatie. Belangrijk is het juiste gebruik van het apparaat en overleg met uw arts of fysiotherapeut. Lees altijd zorgvuldig de handleiding en neem de risico's in acht.

Omron TENS apparaten zijn betrouwbaar en geschikt voor de medische praktijk en voor thuisgebruik

Omron TENS geschikt voor medische praktijk en thuisgebruik