• Check! Al een nieuwe bloeddrukmeter? Bekijk de aanbiedingen van Omron bloeddrukmeters!

  • Check! Uw gezondheid onder controle

  • Check! Dé Omron specialist

Daarom kopen bij CheckFit

  • Gratis telefonisch advies
  • OMRON speciaalzaak
  • Nederlandse modellen!
  • minimaal twee jaar garantie

Normale hartslag

Het hart is de motor van het menselijk lichaam. De hartslag is een belangrijke indicator om te bepalen hoe vitaal iemand is.Een normale hartslag wil zeggen dat het aantal slagen per minuut binnen de norm valt van een grote groep mensen. Wat voor een kind een normale hartslag is, is dat niet voor een volwassen of bejaarde.

Normale hartslag bij man, bij vrouw of bij een kind.

Voor een volwassen persoon tussen de 18 en 60 jaar wordt een hartslag van 60 tot 90 slagen per minuut als normaal beschouwd. Bij een man ligt het gemiddelde iets lager (68 slagen per minuut) dan bij een vrouw (75 slagen per minuut). Een normale hartslag bij een kind ligt tussen de 80 en 100 slagen per minuut. Bij bejaarden kan de hartslag gemiddeld iets lager liggen of juist hoger. Dit is afhankelijk van de conditie, eventuele onderliggende aandoeningen en/of gebruik van medicijnen

Bloeddrukmeter Omron M4 Intelli ITOmron M7 Intelli IT AFIB
Tip: de beste bloeddrukmeters meten ook de hartslagfrequentie en detecteren onregelmatige hartslag. Artsen en De Nederlandse Hartstichting bevelen het thuis meten van de bloeddruk dan ook aan.

Onderstaand filmpje van de Nederlandse Hartstichting informeert u over de werking van het hart.

ByDnipTKbAY

Bron: Nederlandse Hartstichting

Wat beïnvloedt hartslag?

Het hart zorgt voor transport van zuurstof naar alle delen van het lichaam. Bij inspanning wordt de zuurstofbehoefte van het lichaam groter.
Zo halen de spieren meer zuurstof uit het bloed en gaat het hart sneller en harder pompen waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar de spieren toe gaat. Bij inspanning gaat de hartslag omhoog. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder de inspanning is hoe hoger de hartslag wordt. Er zijn meerdere factoren die de hartslag beïnvloeden zoals het weer, psychische toestand, tijdstip van de dag en conditie. Onder invloed van deze factoren kan de hartslag afwijken met ongeveer 10 slagen per minuut.

Een gezond hartritme wordt gekenmerkt door een gelijke regelmaat in hartslagen. Steeds meer mensen hebben te maken met een verstoring van deze regelmaat. De Nederlandse Hartstichting is de meest betrouwbare informatiebron op dit gebied en graag informeren wij u met hun expertise. Onderstaand filmpje informeert u over het ontstaan van afwijkingen in het hartslagritme.

O6rMHeQNMfE

Bron: Nederlandse Hartstichting

Lang niet altijd is er een verklaring te vinden voor de hartritmestoornis. Wel is het in het algemeen verstandig onderzoek te doen naar een eventuele oorzaak. Deze kan zich in of buiten het hart bevinden. Oorzaken buiten het hart zijn onder andere: veel sporten, een te trage schildklierfunctie, medicijngebruik (bijvoorbeeld een bètablokker of medicijnen tegen astma), inspanning, spanning, koorts, een te snelle schildklierfunctie of bloedarmoede, overmatige consumptie van koffie, alcohol of nicotine. Oorzaken in het hart zijn onder andere: een zieke sinusknoop (sick-sinus syndroom), abnormale verbindingen tussen boezem en kamer, onvoldoende zuurstofvoorziening van het hart, beschadigingen van de hartspier en andere hartziekten (zoals hartklepafwijkingen of hartfalen).

Relatie normale hartslag en normale bloeddruk

Een normale hartslag (in rust bij een volwassen persoon is dat 60 tot 70 slagen per minuut) houdt niet automatisch in dat er dan ook sprake is van een normale bloeddruk (onderdruk 80 en bovendruk 130). Beide zijn regelmechanismen. Bijvoorbeeld bij een te lage bloeddruk zal het hart sneller gaan slaan om de bloeddruk die noodzakelijk is voor het goed functioneren van het lichaam op niveau te houden. Andersom kun je nooit de conclusie trekken dat bij een lage hartfrequentie de bloeddruk wel eens te hoog zou kunnen zijn. Een menselijk lichaam is heel complex en wordt ook beinvloedt door psychische factoren. Een voorbeeld: Stel u kijkt een hele enge film dan kan stijgt doorgaans de hartslag en de bloeddruk onder invloed van hormonen. Deze worden aangemaakt door de stress die u op dat moment ondervindt. Kortom er bestaat wel degelijk een relatie tussen hartslag en bloeddruk maar het trekken van een medische conclusie vergt onderzoek van een arts.

Waarom hartslag meten en bloeddruk meten?

Ondanks dat er op basis van een enkele meting van de hartslagfrequentie of bloeddruk geen conclusie is te trekken is het wel aan te bevelen om beide regelmatig te controleren in een situatie waar u zich het meest in bevindt. Dit kan thuis zijn of op het werk. De risico's voor een aandoening aan het hart door een te snelle hartslag in combinatie met een te hoge bloeddruk zijn significant aanwezig. Een goede oplossing hiervoor is een door de Nederlandse Hartstichting aanbevolen bloeddrukmeter die ook de hartfrequentie meet. De bloeddrukmeters van Omron meten ook de hartslagfrequentie en zijn zelfs in staat om onregelmatige hartslag te detecteren. Een handig apparaat om in huis te hebben is ook een goede saturatiemeter. Deze meet het zuurstofgehalte in het bloed en tevens de hartfrequentie. In enkele seconden kunt u zien of u een normale hartslag heeft en of uw zuurstofgehalte op een gezond niveau is.

Conclusie is wordt bewust van uw eigen situatie!

De werking van het hart is een belangrijke indicator om te bepalen hoe gezond en vitaal iemand is. Niet voor niets zijn hart-en vaatziekten lange tijd doodsoorzaak nummer een geweest in Nederland. Dankzij het vergroten van kennis door onderzoek is er veel mogelijk om hartkwalen te genezen.

Wat iedereen zich letterlijk en figuurlijk ter harte moet nemen is dat heel veel aandoeningen en afwijkingen aan het hart en de gezondheid voorkomen kunnen worden door leefstijl aan te passen. Om te beginnen is het belangrijk te uw hartritme te meten. Een goede bloeddrukmeter herkent een onregelmatige hartslag. Let wel goed op dat u een bloeddrukmeter koopt die klinisch gevalideerd is en aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting.

Uw gezondheid onder controle?

U kunt zelf veel verbeteren aan uw gezondheid door middel van voldoende bewegen en gezond eten. Het meten van waarden zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en gewicht en het zien verbeteren hiervan werkt stimuleren en positief voor lichaam en geest. Wees zeker van uw zaak en gebruik uitsluitend gecertificeerde en klinisch gevalideerde apparatuur. In onze speciaalzaak verkopen wij uitsluitend apparatuur die aan de benodigde kwaliteitseisen voldoet. 

Aanbevolen producten voor u:

Bloeddrukmeter Omron M6 Comfort AFib
Bloeddrukmeter Omron M7 Intelli IT AFib
Bloeddrukmeter Omron M6 Comfort
Saturatiemeter Acc-U-Rate
Saturatiemeter Geratherm 300C203
Glucosemeter Beurer GL50
Bloeddrukmeter Omron EVOLV