• Check! Al een nieuwe bloeddrukmeter? Bekijk de aanbiedingen van Omron bloeddrukmeters!

  • Check! Uw gezondheid onder controle

  • Check! Dé Omron specialist

Daarom kopen bij CheckFit

  • Gratis telefonisch advies
  • OMRON speciaalzaak
  • Nederlandse modellen!
  • minimaal twee jaar garantie

Wat is een hoge bloeddruk?

Bij elke samentrekking van het hart wordt er bloed door de bloedvaten uw lichaam in gestuwd. Dit geeft druk op de bloedvaten. Deze bloeddruk bestaan uit een bovendruk en een onderdruk. Er zijn diverse factoren die invloed hebben op uw bloeddruk zoals stress en een ongezonde levensstijl. Dit kan ervoor zorgen dat u een te hoge bloeddruk krijgt. Uw bloeddruk is te hoog als de bovendruk (ook wel systolische druk genoemd) hoger is dan 140 mmHg of de onderdruk (diastolische druk) boven de 80 mmHg. Voor mensen boven de 70 jaar is een bovendruk van 150 mmHg acceptabel. Voor de onderdruk geldt dat deze niet boven de 90 mmHg mag komen.

Een te hoge bloeddruk kan gevolgen hebben voor uw gezondheid: het kan leiden tot allerlei hart en- vaatziekten. Daarom is het belangrijk uw bloeddruk goed in de gaten te houden door deze regelmatig te meten met een betrouwbare bloeddrukmeter.

Oorzaken van een hoge bloeddruk

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een hoge bloeddruk Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Een van de oorzaken is een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan te weinig bewegen, roken, te veel alcohol, ongezond eten en overgewicht. Het advies voor het verlagen van uw bloeddruk is dan ook het aanpassen van uw levensstijl.

Ook erfelijkheid, stress, zwangerschap, bepaalde medicijnen en de overgang zijn factoren die effect kunnen hebben op uw bloeddruk. Daarnaast beïnvloedt uw leeftijd de hoogte van uw bloeddruk. Op hogere leeftijd worden uw bloedvaten namelijk nauwer waardoor de druk op de bloedvaten groter wordt.

Gevolgen van een hoge bloeddruk

Bij iemand met een te hoge bloeddruk is de kracht op de vaatwanden groter dan normaal. Hierdoor kunnen op termijn de wanden van de bloedvaten beschadigd raken, een proces dat arteriosclerose (aderverkalking) wordt genoemd. Aderverkalking begint vaak eerst in de kleinere vaatjes van het lichaam. Vaak heeft u niet in de gaten dat uw bloeddruk te hoog is want heeft geeft in eerste instantie nauwelijks klachten. Maar dat is nu juist zo verraderlijk want een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Wanneer de aorta beschadigd raakt (vernauwt) wordt het voor het hart moeilijker om bloed door de vaten te pompen. Het hart krijgt meer te verduren en dit kan gevolgen hebben voor het functioneren van het hart. Op de langere termijn loopt u door een te hoge bloeddruk meer risico op een herseninfarct, hartaanval, dementie en ook nierfalen kan ontstaan door een te hoge bloeddruk.

In Nederland lijden al een miljoen mensen aan hart- en vaatziekten. Zonder het te merken heeft een te hoge bloeddruk, in combinatie met andere factoren, hiervoor gezorgd.

Bij een extreem hoge bloeddruk kunt u wel direct klachten ervaren zoals:

  • Duizeligheid
  • Wazig zien
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Complicaties hoge bloeddruk

Wat te doen tegen een hoge bloeddruk?

Met een gezonde levensstijl kunt u uw bloeddruk lager krijgen. Roken geeft veel schade aan bloedvaten. Stoppen met roken is dus belangrijk. Minder stress, voldoende beweging en zo min mogelijk zout eten dragen ook bij aan het verlagen van uw bloeddruk. Bovendien zijn er medicijnen die uw bloeddruk kunnen verlagen. Het voorschrijven van bloeddrukverlagende medicijnen wordt steeds meer maatwerk. In het verleden zijn er te vaak onnodig medicijnen voorgeschreven waarvan het effect niet altijd bewezen is. Is de hoge bloeddruk moeilijk te behandelen dan spreekt men van een gecompliceerde hypertensie. 

Bewegen verlaagt de bloeddruk

Uw bloeddruk meten

Het thuis meten van uw bloeddruk krijgt een steeds belangrijker rol. Dit is ook logisch want zonder het te weten ontwikkelen mensen hart- en vaatziekten doordat ze niet merken dat hun bloeddruk te hoog is. Een bloeddrukmeter zal in de toekomst in bijna geen enkel huishouden ontbreken.

Om vast te stellen of uw bloeddruk goed is, is het belangrijk dat de bloeddruk op meerdere momenten gemeten wordt. Met 2 a 3 metingen per dag, op meerdere dagen binnen een aantal maanden kunt u checken of uw bloeddruk in orde is. Het liefst vinden deze metingen plaats in uw eigen omgeving. Aangezien uw bloeddruk meestal wat lager is als u thuis meet ligt de waarde van een hoge bloeddruk hier bij 135 mmHg.

Bloeddruk meten kunt u eenvoudig en snel zelf thuis doen. Kies wel voor een betrouwbare bloeddrukmeter. Huisartsen adviseren een bloeddrukmeter van het merk Omron. Al jaren wordt door de consumentenbond Omron als beste bloeddrukmeter getest. Een populair model is de Omron M6 Comfort AFIB. Dit model is sinds de versie van 2020 uitgebreid met detectie van hartritmestoornis door middel van driemaal achtereen automatisch meten. Wilt u meer weten bekijk dan de uitgebreide informatie van de Omron M6 Comfort AFIB. Meer weten over andere betrouwbare bloeddrukmeters? Bezoek onze webshop voor alle Omron bloeddrukmeters

Best getest bloeddrukmeter Omron M3 Comfort
De bloeddrukmeter Omron M3 Comfort is door de Consumentenbond in 2022 getest als beste bloeddrukmeter.