• Check! Al een nieuwe bloeddrukmeter? Bekijk de aanbiedingen van Omron bloeddrukmeters!

  • Check! Uw gezondheid onder controle

  • Check! Dé Omron specialist

Daarom kopen bij CheckFit

  • Gratis telefonisch advies
  • OMRON speciaalzaak
  • Nederlandse modellen!
  • minimaal twee jaar garantie

Wat is bloedglucose

Bloedglucose is de brandstof voor het menselijk lichaam. Alle organen en spieren hebben deze brandstof nodig om te kunnen functioneren. Glucose haalt het lichaam uit koolhydraten in de voeding. Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, zoals suiker en fruit, maar ook in sommige groenten, melk, brood en aardappelen. Van koolhydraten maakt het lichaam glucose. Dit komt in het bloed terecht en gaat naar alle lichaamscellen voor energie. Wanneer deze glucose niet gebruikt wordt door het lichaam ontstaat er een te hoog bloedglucosegehalte. In onderstaand filmpje kunt u een uiteenzeting van deze situatie zien.

Wat beïnvloedt glucose?

Zoals u kunt zien in het filmpje wordt de bloedglucosespiegel geregeld door het hormoon insuline dat door de alvleesklier geproduceerd wordt. Als het lichaam geen insuline meer aanmaakt of het lichaam reageert onvoldoende op insuline dan gaan de bloedglucosewaarden schommelen.

Symptomen diabetes

Een hoge waarde bloedglucose wordt niet meer door het lichaam gebruikt
als brandstof en u kunt dan last krijgen van vermoeidheid, veel plassen, erge dorst en wazig zien. Bij structurele schommelingen spreekt men van diabetes dat in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd wordt. Diabetes kent twee vormen, ook wel aangeduid met diabetes type I en diabetes type II.Mogelijke gevolgen diabetes

Minstens de helft van de mensen met diabetes krijgt ooit te maken met bijkomende lichamelijke gevolgen ervan. Die heten ook wel complicaties. Mensen die jarenlang een te hoog bloedglucosegehalte hebben kunnen met een groot aantal complicaties te maken krijgen. Denk hierbij aan oogaandoeningen, hart-en vaatziekten, nieraandoeningen, zenuwbeschadiging en depressie.

Wat kunt u zelf doen?

Het goede nieuws is dat u zelf iets kunt doen om diabetes te voorkomen, dan wel de ontwikkeling ervan te vertragen. Mensen die al diabetes type II hebben kunnen ook veel doen om de ziekte te reguleren en mogelijke complicaties minder kans te bieden. Om te beginnen is het belangrijk dat regelmatig de bloedglucosewaarden worden gemeten. Dit kan de huisarts voor u doen, maar dit kan ook gewoon thuis met een eigen meetapparaatje. Bij het ouder worden of als diabetes in de familie voorkomt is het ten zeerste aan te bevelen om regelmatig te controleren hoe uw bloedglucosewaarden zijn. Zoals voor bijna alle aandoeningen geldt : "Hoe eerder de constatering, hoe beter de bestrijding ervan. Een gezond leven leiden helpt u de waarden op het juiste niveau te houden.

Glucosemeter kopen?

Het is een misvatting dat een glucosemeter alleen bedoeld is voor diabetespatienten. Iedereen zou met enige regelmaat de bloedsuikerwaarden moeten meten om inzicht te krijgen in het verloop hiervan. Deze preventieve gewoonte kan ervoor zorgen dat u tijdig kunt bijsturen in levensstijl en voedingspatroon. Een starterset koopt u al voor ongeveer 30 euro. Voor meer informatie over deze glucosemeters kunt u er hier een paar bekijken door de link te volgen:

Glucosemeter Beurer GL44 mmol/l en Glucosemeter Beurer GL50 mmol/l