Wat is normale bloeddruk?

Een normale bloeddruk voor een man is 130 bovendruk tegenover 80 onderdruk. De normale bloeddruk voor een vrouw is 120 bovendruk tegenover 75 onderdruk. Bij een bovendruk van 140 en een onderdruk van 90 of hoger is er sprake van verhoogde bloeddruk.

Normale bloeddruk in het kort

Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk. Eigenlijk is het begrip normale bloeddruk niet individueel toepasbaar. Leeftijd, geslacht en etniciteit zijn belangrijk om vast te stellen of de bloeddruk normaal is. In Nederland houdt het RIVM statistieken bij om tot een bepaling te komen wat voor iedere categorie een normale bloeddruk is. Algemeen mag gesteld worden dat een bovendruk van maximaal140 en een onderdruk van maximaal 90 als veilig beschouwd mag worden.

Wat is bloeddruk?

De bloeddruk verandert eigenlijk voortdurend gedurende de dag. Dit is normaal. Belangrijk is wel dat de bloeddruk niet structureel te hoog is. Een hoge bloeddruk is op termijn schadelijk voor de gezondheid.

Hoe werkt het?

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat bloeddruk is en wat een normale bloeddruk is bij een gezond persoon.

Veel medische problemen worden veroorzaakt door hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot hart-en vaatziekten in het gehele lichaam. Het is erg belangrijk om de bloeddruk regelmatig te controleren. Meer informatie over hoge bloeddruk.

Heeft u een normale bloeddruk?

Bloeddruk meten kunt u eenvoudig en snel zelf thuis doen. Kies altijd voor een betrouwbare bloeddrukmeter. De beste bloeddrukmeter volgens de Consumentenbond is de Omron M6 Comfort. Het meest geavanceerde model van Omron is de Omron M7 Intelli IT AFib. Een mooi alternatief is het nieuwe model Omron M4 Intelli IT. Kopen? Bestel in onze webshop voor een scherpe prijs.

Omron M6 ComfortOmron M4 Intelli ITBloeddrukmeter Omron M7 Intelli IT AFIB en Omron Connect