Wat is normale bloeddruk?

Een normale bloeddruk voor een man is 130 bovendruk (= de druk op de aderen wanneer het hart samentrekt) tegenover 80 onderdruk (= de druk op de aderen wanneer het hart ontspant). De normale bloeddruk voor een vrouw is 120 bovendruk tegenover 75 onderdruk. Bij een bovendruk van 140 en een onderdruk van 90 of hoger is er sprake van verhoogde bloeddruk. Langdurig een te hoge bloeddruk leidt tot aderverkalking en daarmee wordt het risico op een hartinfarct op herseninfarct vergroot. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bloeddruk te meten. Het tijdig ontdekken van hoge bloeddruk en daarop actie ondernemen, door bijvoorbeeld verandering van levensstijl of eetgewoonten, verkleint sterk de kans dat u patiënt wordt. Een lage bloeddruk is ook mogelijk. Meer hierover op onze speciale informatiepagina over lage bloeddruk

Hoe weet je of je een normale bloeddruk hebt?

Bloeddruk meten kunt u eenvoudig en snel zelf thuis doen. Kies altijd voor een betrouwbare bloeddrukmeter. Huisartsen adviseren een bloeddrukmeter van het merk Omron. Dit merk wordt veel gebruikt in huisartspraktijken en zorgcentra. De beste bloeddrukmeter volgens de Consumentenbond is de Omron M6 Comfort. Dit model is in de nieuwe versie (2020) uitgebreid met detectie van hartritmestoornis door middel van driemaal achtereen automatisch meten. Meer weten? Bekijk de Omron M6 Comfort AFIB (model 2020). Het meest geavanceerde model van Omron is de Omron M7 Intelli IT AFib. Een mooi alternatief is het nieuwe model Omron M4 Intelli IT.

Omron bloeddrukmeter kopen?

Bekijk onze collectie nieuwe modellen Omron bloeddrukmeters in onze webshop. Let op onze zeer lage prijzen!

Bloeddrukmeter Omron M6 Comfort AFIBOmron M4 Intelli ITBloeddrukmeter Omron M7 Intelli IT AFIB en Omron Connect

Normale bloeddruk in het kort

Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk. Eigenlijk is het begrip normale bloeddruk niet individueel toepasbaar. Leeftijd, geslacht en etniciteit (ras, afkomst) zijn belangrijk om vast te stellen of de bloeddruk normaal is. In Nederland wordt de richtlijn van het ESC (European Society of Cardiology) gevolgd om tot een bepaling te komen wat voor iedere categorie een normale bloeddruk is. Algemeen mag gesteld worden dat een bovendruk van maximaal 140 mmHg en een onderdruk van maximaal 90 mmHg als veilig beschouwd mag worden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts. 

Wat is bloeddruk?

De bloeddruk verandert eigenlijk voortdurend gedurende de dag. Dit is normaal. Belangrijk is wel dat de bloeddruk niet structureel te hoog is. Een hoge bloeddruk is op termijn schadelijk voor de gezondheid.

Hoe werkt het?

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat bloeddruk is en wat een normale bloeddruk is bij een gezond persoon.

Veel medische problemen worden veroorzaakt door hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten in het gehele lichaam. Het is erg belangrijk om de bloeddruk regelmatig te controleren. Meer informatie over hoge bloeddruk.

Gedurende de dag schommelen de waarden van de bloeddruk. Eigenlijk schommelt de bloeddruk steeds. Iedere situatie is anders en daar reageert uw lichaam op. Dat is ook nodig om de activiteit die daarbij past goed te kunnen voltooien. Soms is er sprake van waarden die buiten de bandbreedte "normale bloeddruk" vallen. Welke dat zijn is voor iedereen verschillend. Met een serie metingen kunt u daar inzicht in krijgen. Omron heeft de speciale Omron Connect app ontwikkelt waarmee meetgegevens in kaart worden gebracht. Via de speciale uitbreiding van de app (My Journal) is het zelfs mogelijk om activiteiten te koppelen aan gemeten waarden. Ontdek zelf wat uw stressmomenten en welke activiteiten positief zijn voor uw bloeddruk met een bloeddrukmeter die kan verbinden met de Omron connect app. De volgende modellen beschikken over de mogelijkheid tot verbinden met de app:

Omron M4 Intelli ITOmron M7 Intelli IT AFibOmron EVOLV